T: 24 45 08 66 – M: info@laerlet.dk

Måske kender du situationen, hvor du insisterer på, at dit barn skal læse 20 minutter? Dit barn nægter – ”jeg er jo lige i gang med at lege med LEGO” eller ”jeg er sulten” eller endnu bedre ”jeg har læst SÅ meget i skolen, at det slet ikke er nødvendigt i dag”.

Hvad end undskyldningen er, står du med lidt af en udfordring. Skal du holde fast? Skal du begynde at forklare, at lærerne siger det? Eller måske prøve at få dit barn til at forstå, hvor vigtigt det er at kunne læse, og at man kun bliver god til det, hvis man læser hver dag og bla bla bla…
Jeg kan ikke påstå, at du har tabt, men du er tæt på og har i hvert fald en situation, der kan udvikle sig i særdeles uheldig retning.
Men prøv at tænke lidt tilbage. Tilbage til den tid, hvor dit barn var helt lille. Kan du huske, hvordan dit barn smilede tilbage dig, når du smilede? Hvis du lavede trutmund, hvordan barnet forsøgte sig med de samme bevægelser? Hvordan dit barn også senere forsøgte at efterligne og gøre det, I forældre gjorde?
Og så tilbage til dit ”skolebarn”.

Jeg vil derfor foreslå dig, at I laver helt faste procedurer omkring ”læsestunden”.
1. Hvornår skal der læses i denne uge? Lav en plan, der tager hensyn til diverse fritidsaktiviteter.
2. Drik en kop te eller et glas mælk eller server lidt snacks, før I starter.
3. Sæt et æggeur på 20 min, når I starter med at læse – så undgår du spørgsmål om, hvor lang tid der er gået.
4. Det mest vigtige, hvor du igen udnytter, at dit barn vil efterligne dig: du sætter dig også og læser i 20 minutter!

På den måde viser du tydeligt dit barn, at du også holder af at læse og synes, det er vigtigt – for den vigtigste læring hos et barn sker ikke, når vi voksne ”prædiker” og forsøger at opdrage gennem ord alene. Den vigtigste læring sker, når barnet ser, hvad den voksne gør.

Fakta: Dit barn vil gøre, som du gør – og ikke, hvad du siger, det skal gøre!

Der er mange sidegevinster også for dig. Du får 20 minutters fred og ro, hvor du kan læse noget, der interesserer dig, og du får samtidig vedligeholdt din læsehastighed 😉
ps – hvis du mangler et forslag til læsestof, vil jeg anbefale Sofie Münsters ”Klog er noget, man øver sig på” – en bog med gode og anvendelige råd.

Mh Inge